بازی های کودکانه

بازی های کودکانه و اهمیت بازی

ما انسان­ها از آغاز حیات اجتماعی خود به بازی گرایش داشته ­ایم و در هر دوره و زمان و در هر جامعه و فرهنگ و در هر گروه سنی، خود را با بازی سرگرم می­ کردیم و از آن لذت می ­بردیم. بازی های کودکانه به ­عنوان عنصری مهم در شکل­ گیری شخصیت اجتماعی، کارکرد مهمی برای کودکان جامعه نقش دارند. روان­شناسان و جامعه­ شناسان به نقش و اهمیت بازی در دوران کودکی تأکید دارند و آن را عامل مهمی در یادگیری مهارت­ های زندگی می‌دانند.

از جمله فوایدی که بازی کردن برای کودکان دارد می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • رشد کودک را افزایش می‌دهد.
  • قوه تخیل او را پی ریزی می‌کند.
  • مهارت‌های اجتماعی او را ارتقا می‌بخشد.
  • به کودک کمک می‌کند تا هیجان خود را تخلیه کند.

توجه : این مقاله توسط گروه باغبانی مریان تالیف شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر  در زمینه خدمات و محصولات باغبانی مریان می‌توانید به بخش فروشگاه و یا صفحه اصلی مراجعه نمایید.

فواید بازی های کودکانه

کودک از طریق بازی با دنیای اطراف ارتباط برقرار می‌کند و از طریق آن جنبه‌های گوناگون شخصیت او شکل می‌گیرد. در کنار رشد همه جانبه روانی او، این فعالیت ابزار بسیار مناسبی برای رشد جسمی کودک نیز به شمار می‌رود.

دکتر لیندا آکردولو استاد روان‌شناسی دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده کتاب ذهن و نشانه‌های رشد کودک (Baby mind  و Baby signs ) می‌گوید: بازی پیشه بچه‌ها است و به آن‌ها اجازه می‌دهد که آزادانه به تجربه دنیای پیرامونشان و دنیای احساسات درونشان بپردازند. شاید این کار به نظر شما یک فعالیت صرفاً کودکانه بیاید اما در واقع چیزی بیش از این­ ها است. بازی ، فعالیت مستقلی است که انسان با آن خود را از دنیای کار جدا می­کند. ویژگی و سرشت بازی، لذت، رضایت خاطر و هدفمند نبودن آن است که باعث تمایز آن از کار می‌شود. بازی های کودکانه واسطه یادگرفتن است و فرآیند یادگیری را در کودک شتاب می­ بخشد. کودکان هنگام بازی آزادانه آزمایش می­ کنند و بر پایه‌ی نتایج آزمایش خود، تجربه می ­اندوزند.

بازی های کودکانه سبز

بازی منبعی برای لذت، خوشی و تفریح است که آرام­ بخشی و تسکین ­دهندگی دارد و کودکان را از تنش رها می­کند و حس کنجکاوی، احساس قدرت و توانایی کودک را افزایش می ­دهد. احساس و درک هنری و زیبایی ­شناسی کودکان را بالا می ­برد و مهارت­ های تخیلی و زبانی آن­ها را پرورش می ­دهد. علاوه برا این ها، بازی خلاقیت، ابتکار، نوآوری و قدرت تصمیم ­گیری را افزایش می­ دهد. به کودکان کمک می­ کند تا مهارت ­های اجتماعی مانند مشارکت و استفاده مشترک از داشته­ ها، بحث و گفتگو، همکاری و تعاون را بیاموزند.

بازی های کودکانه به بچه‌ها فرصت کشف می­ دهند و موجب درک علمی و ریاضی و روابط فضایی می ­شوند. به رشد مهارت­ های جسمانی، مهارت­ های ادراکی-حرکتی، مثل تعادل و مهارت ­های ظریف مانند هماهنگی چشم و دست کمک می­ کنند. به کودکان فرصت می ­دهند تا یاد بگیرند چگونه با دیگران کنار بیایند و نقش­ های جدید را امتحان کنند. کودکان را به پیروی از قوانین و مقررات، ارزش­ های بشری و اخلاقی، اصول انسانی و رفتارهای نیک بر می­ انگیزند و آن­ها را با مفاهیم عدالت و انصاف آشنا می ­سازند و مبارزه و ایستادگی در مقابل ستم و بی ­عدالتی را به آن­ها می ­آموزند.

فروبل(Friedrich Froebel)، بنیانگذار مهدکودک معتقد بود که کودک از راه­ پاسخ­ های طبیعی به محیط پیرامون خود آن را می ­شناسد. برای کودک این پاسخ یا فعالیت همان بازی کردن است. بازی طبیعی ­ترین راه شناخت محیط و خودش است. زیرا بازی های کودکانه از آزادترین فعالیت ­ها هستند و همه هستی کودک در آن جلوه­ گر می­ شود. در واقع این فعالیت به بهترین شکل، کودک را به جهان بزرگ­تر پیوند می ­دهد.

 

 اسباب بازی، ابزاری برای بازی های کودکانه

اسباب ­بازی، یکی از ابزارهای بازی های کودکانه برای کشف و کسب تجربه هستند که به رشد و تکوین کودک کمک می­ کنند و می ­توانند آ­ن­ها را از دنیای درونی ­شان بیرون بیاورند و به ارتباط او با دنیای بیرون کمک کنند.

امروزه کارشناسان علوم تربیتی و روان­شناسان معتقدند که اسباب ­بازی ­ها علاوه بر سرگرم کردن کودکان، ویژگی­ های دیگری نیز داشته باشند: ایمنی و دوام، کمک به تقویت مهارت تصور کودک، کمک به تکامل مهارت تفکر انتزاعی در نوجوانان، تناسب با سن و سال، علاقه و تجربیات کودک، کمک به رشد اجتماعی و عاطفی، ارتقای سطح اعتماد به نفس و ایجاد روحیه ­ی مسئولیت­ پذیری.  

اسباب بازی آموزشی

بازی­ های آموزشی، راهی برای جذابیت بخشیدن به یادگیری

غالباً به بازی به­ عنوان عامل وقت­ گذرانی نگاه شده و به این نکته توجه نشده است که بازی نکردن، کودک را از بسیاری از موقعیت ­های یادگیری محروم می ­کند، به گونه ­ای که جبران آن از راه­های دیگر امکان ­پذیر نیست. این فعالیت مؤثرترین و پرمعناترین راه یادگیری برای کودکان است. آنچه کودک از این راه به دست می­ آورد مثبت و مؤثر است. زیرا اساس این یادگیری بر تجربه استوار است.

سقراط بازی را نه تنها در رشد و پرورش کودکان، بلکه در تحول منش و شناخت توانایی­ های آنان می ­داند و این­گونه بیان می ­کند که برای آموزش کودکان زور به کار نبرید و بگذارید آموختن برای آن­ها به شکل بازی های کودکانه درآید. بدین­ سان توانایی­ هایشان را بهتر خواهی شناخت.

یکی از مسائل مهم در زمینه آموزش کودک، سرمایه­ گذاری در زمینه تولید اسباب ­بازی­ های فکری و توجه به دانش بومی و زیست‌محیطی است. تولید اسباب ­بازی ­هایی با مفاهیم زیست ­محیطی و دانش بومی، برای کودکانی که روزبه ­روز از طبیعت دور و گرفتار فناوری­ می­ شوند، نیازی مبرم است. در این زمان که با کاهش منابع طبیعی و از بین رفتن محیط‌ زیست رو به ­رو هستیم، افزایش استفاده از انواع اسباب ­بازی ­های سازگار با طبیعت ( اسباب بازی های سبز)، گامی بزرگ در جهت ایجاد فرهنگ حفظ و نگه­داری ارزش­ های زیست ­بوم است. در مقاله ای دیگر به بررسی بیشتر در این زمینه خواهیم پرداخت.

—————————————————————————————-

امروزه با توجه به اهمیت موضوع اسباب بازی و بازی های کودکانه سبز، گروه باغبانی کودک مریان تمرکز خود را بر فعالیت باغبانی و کشاورزی کودکان به عنوانی یکی از بازی های کودکانه سبز قرار داده است. بر همین اساس امروزه این گروه در زمینه تولید بسته های باغبانی کودک و همچنین برگزاری دوره های باغبانی کودک در مهدها، مدارس و  سازمان ها فعالیت دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه محصولات اسباب بازی سبز می‌توانید به بخش فروشگاه مراجعه کنید و همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

منبع:

  1. کتاب صنعت اسباب­بازی ایران، فرصت­ها، چالش­ها، کارگروه ارزیابی آسیب­ها و فرصت­های کارآفرینی صنعت اسباب­بازی
  2. دانشنامه فرهنگ مردم
  3. http://www.koodakonline.com
  4. https://www.parsegard.com/childchildcare
  5. http://www.movafaghiat.com

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا