راهنمای نگهداری و پرورش گل گازمانیا (ستاره سرخ)

راهنمای نگهداری و پرورش گل گازمانیا (ستاره سرخ)

گل گازمانیا (Guzmania lingulata)، یکی از معروف‌ترین گیاهان آپارتمانی است که از خانواده بروملیاد است و به ستاره سرخ (scarlet star) نیز معروف است. یکی از دلایل معروفیت گل گازمانیا گلبرگ‌های صورتی و قرمز رنگ زیبایش است. این گیاه محبوب، به رنگ‌های نارنجی و زرد نیز وجود دارد.

با توجه به محبوبیت بالای این گیاه دوست‌داشتنی؛ در این مقاله ما به بررسی ویژگی‌‌ها و نحوه ی نگهداری از گل گازمانیا می‌پردازیم.  

فهرست مطالب

توجه : این مقاله توسط گروه باغبانی مریان تالیف شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر  در زمینه خدمات و محصولات باغبانی مریان می‌توانید به بخش فروشگاه و یا صفحه اصلی مراجعه نمایید.

گل و گیاه گازمانیا

درباره گل گازمانیا

گل گازمانیا (Guzmania lingulata) یک گیاه استوایی از خانواده  Bromeliaceae است. این گیاه بومی اکوسیستم جنگل‌های بارانی مناطق گرمسیری آمریکا و هند غربی است. کلمه lingulata به معنی زبان شکل (tongue-shaped) است که به  شکل ظاهری برگ‌های  این گیاه اشاره دارد.

بروملیاد به دو دسته تقسیم می‌شوند:  هوازی (epiphytic ) و خاکزی (terrestrial). گل گازمانیا یک بروملیاد هوازی است. گیاهان هوازی به جای این که در خاک زندگی کنند به درختان یا سایر اجسام نظیر سنگ‌ می‌چسبند تا زنده بمانند. این گیاهان تمام آب و مواد معدنی موردنیاز خود را از هوا و آب تأمین می‌کنند.

بسیاری از گونه‌های قدیمی گل گازمانیا تا ارتفاع خوبی رشد می‌کردند؛ اما گونه های امروزی اندازه کوچکتری دارند و ارتفاع آن‌ها حداکثر به ۲۵ سانتی‌متر و عرض آن‌ها به ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد.

گیاه ستاره سرخ در سال سوم یا چهارم خود، یک گل با رنگی روشن و زیبا ایجاد می‌کند که در مرکز گیاه، ظاهر می‌شود. معمولاً شش هفته بعد از ظهور گل ها، این گل های زیبا از بین می‌روند. در این زمان، پاگیاه ها و گیاهچه های کوچکی در نزدیکی گیاه مادر شکل می‌گیرند.

با آن که گیاه گازمانیا، رطوبت بالا را ترجیح می‌دهد، به نور کم‌تری نسبت به دیگر بروملیاد ها نیاز دارد و می‌تواند زیر نور مصنوعی هم به خوبی رشد کند.

گل ستاره سرخ ( scarlet star)

مراقبت از گل گازمانیا

گیاه گازمانیا یک گل دوست داشتنی همیشه سبز است که در باغچه‌ها و خانه‌ های بسیاری از افراد در سراسر دنیا حضور دارد. با وجود اینکه زمان زیادی طول می‌کشد تا گل های گازمانیا شکوفا شوند، اما به دلیل داشتن گل هایی رنگارنگ، جزو گیاهان محبوب است. اگر نور، آب و رطوبت به میزان کافی برای این گیاه فراهم شود، مراقبت از گیاه گازمانیا، ساده خواهد بود.  

نور

اگرچه گل ستاره سرخ می‌تواند نور کم را نیز تحمل کند؛ اما به طور کلی جزو گیاهان خورشید دوست است. این گیاه در نور متوسط تا زیاد می‌تواند رشد مناسبی داشته باش. دبا این وجود بهتر است در فصل تابستان از نور مستقیم خورشید دور نگه داشته شود تا از لکه‌دار شدن برگ‌ها و از بین رفتن رنگ آن‌ها جلوگیری شود. گیاه ستاره اسکارلت، زیر چراغ فلورسنتی یا نزدیک به پنجره‌هایی با نور خورشید صبحگاهی یا فیلتر شده نیز می‌تواند رشد ‌کند.

دما

 گل گازمانیا یک گیاه استوایی است. در نتیجه؛ آب‌وهوای معتدل تا گرم را ترجیح می‌دهد. محدوده دمایی مطلوب برای این گیاه 18 تا 27 درجه سانتی گراد است.  

آبیاری

برنامه آبیاری گل گازمانیا تا حدی نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی متفاوت است. علت این امر وجود شکل کوزه‌ای شکل در مرکز گیاه است. گل ستاره اسکارلت به رطوبت زیادی احتیاج دارد، اما رطوبت نباید  آن‌قدر زیاد باشد که خاک از آب اشباع شود.  آبیاری بیش از حد آن ممکن است منجر به پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه شود.

بهترین روش آبیاری این گیاه آن است که به اندازه ای خاک را آبیاری کنیم که خاک خیس شود. سپس صبر کنیم تا قبل از آبیاری مجدد، خاک خشک شود. وسط برگ‌های گیاه به طور طبیعی ”فنجان‌ها یا کوزه هایی“ را شکل می‌دهند که باید با آب، پر شوند.

حداقل 5/۲ سانتی‌متر از ارتفاع فنجان را از آب پر کنید و کمی آب روی ریشه‌ها بریزید تا مرطوب بمانند. هر دو یا سه هفته، آب مصرف نشده و اضافی را از فنجان گیاه خالی کنید و به جای آن، آب تازه بریزید.

گیاه گازمانیا ( ستاره سرخ)

رطوبت

جنگل‌های بارانی استوایی، خانه گل گازمانیا است. در نتیجه، گیاهان گازمانیا برای زنده ماندن و رشد به رطوبت نیاز دارند. اگر رطوبت در محیط نگهداری این گیاه کافی نباشد، در این صورت باید با مه‌پاشی روزانه برگ‌ها، رطوبت را افزایش دهید. سطح بالای رطوبت در دوران گل‌دهی، مفید و کمک‌کننده است؛ اما رطوبت کم باعث از بین رفتن گل های رنگی گازمانیا می‌شود.

کود دهی

برای کود دهی این گیاه می‌توانید از کودهای همه منظوره خانگی با نصف غلظت توصیه‌شده، ماهانه یک‌بار استفاده نمایید. مخزن، برگ‌ها و ریشه را کود دهی نمایید.

خاک

 خاک مخصوص گیاهان بروملیاد یا خاک مخصوص گل ارکیده گزینه های مناسبی برای گیاه گازمانیا هستند. شما همچنین می‌توانید خاک اختصاصی برای گل گازمانیای خود بسازید. برای این کار کافی است پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت را با نسبت برابر با هم مخلوط و برای گیاه خود به کار ببرید.

علاوه بر این، به خاطر داشته باشید که ریشه‌های این گیاه ستاره سرخ نسبتاً کم عمق هستند، بنابراین نیازی نیست که برای این گیاه از یک گلدان عمیق استفاده کنید.  سعی کنید از سنگ‌ریزه‌ها در کف گلدان استفاده کنید تا زهکشی گلدان بهبود یافته و از افزایش بیش حد رطوبت و در نتیجه پوسیدگی ریشه جلوگیری شود.

طول عمر

طول عمر گل گازمانیا 3 تا 4 سال است.

انتخاب گونه گیاه

گونه‌های متنوعی از این گیاه وجود دارد. معروف‌ترین گونه، “Luna” است که گلی ارغوانی رنگ دارد. گونه‌های دیگر گل‌هایی قرمز، زرد یا بنفش مایل به صورتی دارند.

گل گازمانیا (Guzmania lingulata)

تکثیر گل گازمانیا

برای تکثیر گل ستاره سرخ می‌توان از پاگیاه (offset) یا بذر استفاده کرد. به طور کلی رویکرد پیشنهادی این است که مانند بروملیادهای دیگر از  روش پاگیاه برای تکثیر گیاه گازمانیا استفاده شود. در این روش تکثیر، گیاه رشد بیشتری داشته و شانس بیشتری برای موفقیت دارد.

گل گازمانیا معمولاً مدتی بعد از گل دادن، شروع به پژمرده شدن می‌کند و گیاه می‌میرد. در این هنگام پاگیاه ها رشد کرده‌اند و می‌توان از آن‌ها برای تکثیر یک گیاه ستاره سرخ جدید استفاده نمود.

برای استفاده از این روش باید صبر کرد تا پاگیاه ها به ارتفاع 7.5 سانتی متر برسند و سپس آن‌ها را از گیاه مادر جدا نمود و درون خاک گلدانی جدید کاشت. برای تقویت رطوبت و نگه داشتن گرمای گلدان، بهتر است که  آن را با پلاستیک بپوشانید. تقریباً بعد از گذشت یک ماه، می‌توان شاهد رشد گیاه جدید از پاگیاه ها بود.

سمیت گل گازمانیا

سمیت برای انسان

گل گازمانیا برای انسان سمی نیست؛ ولی با این وجود  خوردن آن توصیه نمی‌شود.

سمیت برای گربه‌ و سگ

گل گازمانیا برای گربه‌ها و سگ‌ها سمی نیست. ولی اگر این حیوانات از این گیاه مصرف کنند ممکن است دچار دل‌درد شوند. پس بهتر است این گیاه را حیوانات خانگی خود دور نگه دارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا