بهترین روش و زمان آبیاری زاموفیلیا چیست؟

بهترین روش و زمان آبیاری زاموفیلیا چیست؟

گیاه زاموفیلیا (Zamioculcas Zamiifolia) یکی از ساکولنت های پرطرفدار در ایران است. گیاه آپارتمانی زاموفیلیا که در زبان انگلیسی تحت عنوان ZZ plant شناخته می‌شود، در کنار زیبایی خیره‌کننده، نگهداری خیلی آسانی دارد. این گیاه توانایی زنده ماندن در انواع شرایط نوری را دارد و برخلاف سایر گیاهان که نیاز به آبیاری منظم دارند، نیازی به آبیاری خیلی منظم ندارد. آبیاری زاموفیلیا می‌تواند با فاصله زمانی طولانی و غیر منظم صورت پذیرد، چرا که این گیاه تحمل کم آبی را دارد.

با وجود آنکه این گیاه می‌تواند کم آبی را تحمل کند، اما برای داشت یک زاموفیلیا سالم و شاداب نیاز است که به مسائلی نظیر: روش آبیاری زاموفیلیا و همچنین بهترین زمان آبیاری زاموفیلیا آگاه باشید. تعداد دفعات و زمان آبیاری زاموفیلیا به عوامل متعددی بستگی دارد و برای تمام گیاهان زاموفیلیا نمی‌توان نسخه واحدی در نظر گرفت. به همین دلیل به منظور تصمیم‌گیری درست در رابطه با زمان و نحوه آبیاری زاموفیلیا، در این مقاله به بررسی طریقه آبیاری زاموفیلیا، زمان آبیاری آن‌ها و همچنین عوامل تأثیرگذار بر مقدار آبیاری زاموفیلیا، می‌پردازیم.

فهرست مطالب

توجه : این مقاله توسط گروه باغبانی مریان تالیف شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر  در زمینه خدمات و محصولات باغبانی مریان می‌توانید به بخش فروشگاه و یا صفحه اصلی مراجعه نمایید.

گیاه زاموفیلیا در کنار پنجره

عوامل مؤثر بر دفعات و میزان آبیاری زاموفیلیا

اگرچه گیاهان زاموفیلیا (ZZ plants)  در برابر کم آبی مقاوم هستند، اما هر گیاه بر اساس شرایط محیطی رشد خود و اینکه در داخل خانه یا خارج از خانه باشد، نیازهای آبی متفاوتی دارد. نور، دما، رطوبت، نوع خاک، اندازه گیاه و نوع گلدان همگی می‌توانند بر میزان آب مورد نیاز گیاه زاموفیلیا تأثیرگذار باشند..

دما و رطوبت

آب و هوایی که گیاه زاموفیلیا در آن پرورش داده می‌شود یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر میزان و زمان آبیاری گیاه زاموفیلیا است.

اگر آب و هوای محیط اطراف گیاه گرم و خشک باشد، آب به سرعت از روی خاک تبخیر می‌شود و در نتیجه، گیاه آب بیشتری را از طریق برگ های خود از دست می‌دهد. در چنین شرایطی، گیاه به آب بیشتری برای حفظ سلامت و رشد خود نیاز دارد.  به طور عکس، اگر هوای اطراف گیاه سرد و یا مرطوب باشد، سرعت تبخیر آب کاهش یافته و نیاز به آبیاری گیاه نیز کاهش می‌یابد.

خاک گلدان

نیاز آبی گیاه زاموفیلیا ارتباط مستقیم با زهکشی و همچنین سرعت خشک شدن خاک گلدان دارد. برای گیاهان زاموفیلیا باید خاکی انتخاب شود که زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافی از انتهای گلدان خارج شود. مخلوطی از خاک های آماده گیاهان آپارتمانی و پرلیت می‌تواند یک گزینه مناسب برای این گیاهان باشد. این ترکیب در کنار داشتن زهکشی و هوادهی مناسب، قدرت حفظ آب در حد نیاز گیاه را نیز دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد خاک مناسب گیاه زاموفیلیا مقاله انگلیسی  << Best soil for ZZ plants >> را مطالعه نمایید.

خاک مناسب گیاه زاموفیلیا

نوع گلدان

در گلدان های پلاستیکی یا سفالی لعاب دار، پس از آبیاری گیاهان، آب به سه روش مصرف می‌شود:

1) آب از روی سطح خاک گلدان تبخیر می‌شود.

2) آب از طریق سوراخ های انتهایی گلدان خارج می‌شود.

3) آب تا زمانی که توسط گیاه مصرف شود، درون خاک باقی می‌ماند.

اما درگلدان هایی با دیواره‌های متخلخل مانند گلدان‌های سفالی، علاوه بر موارد  فوق، آب و هوا می‌توانند از دیواره ها عبور کنند. در چنین حالتی هوادهی بهتر، و خروج آب اضافی سریعتر و راحت تر انجام می‌شود.

با توجه به این نکات، اگر تمایل دارید که برای گیاه زاموفیلیا از گلدان های پلاستیکی، سرامیکی یا سفالی لعاب‌دار استفاده کنید، باید همیشه چند سوراخ زهکشی در انتهای گلدان تعبیه کنید تا آب اضافی خارج شود. اگر گلدان مورد استفاده فاقد سوراخ زهکشی باشد، آبیاری منظم گیاه زاموفیلیا چالش برانگیز می‌شود و احتمال پوسیدگی ریشه در اثر تجمع آب اضافی در کف گلدان افزایش می‌یابد.

گلدان زاموفیلیا در دستان یک شخص

تعداد دفعات آبیاری گیاه زاموفیلیا

زادگاه گیاهان زاموفیلیا مناطق بومی آفریقای شرقی است. در این مناطق خشکسالی های طولانی مدت وجود دارد. به همین دلیل ساختار گیاه زاموفیلیا به گونه‌ای است که قابلیت تحمل کم آبی را در طول سال دارد. این گیاه دارای ساقه هایی ضخیم و همچنین ریزوم در ناحیه ریشه است. این دو بخش توانایی نگهداری آب درون خود را دارند، به همین دلیل زاموفیلیا به خوبی با شرایط خشکسالی و آبیاری نامنظم سازگار است. در صورت عدم آبیاری به موقع این گیاه، زاموفیلیا می‌تواند تا سه هفته بدون آب زنده بماند.

به عنوان یک قاعده کلی، هنگامی که خاک کاملاً خشک شد، باید گیاهان زاموفیلیا را آبیاری کنید.  بسته به شرایط رشد، معمولاً می‌توان آبیاری زاموفیلیا را هر دو هفته یکبار انجام داد. البته باید این نکته را در نظر داشت که آبیاری بیش از حد برای این گیاه مضر است و  کم آبی بهتر از آبیاری زیاد برای این گیاه است.  

آبیاری زاموفیلیا در زمستان

گیاهان زاموفیلیا ترجیح می‌دهند که خاک آنها در بازه بین آبیاری ها، کاملاً خشک شود. با توجه به سرد بودن هوا و همچنین دیرتر تبخیر شدن آب موجود در خاک گلدان، می‌توانید گیاه زاموفیلیا را ماهی یک بار در طول فصل زمستان آبیاری کنید.

آبیاری زاموفیلیا در تابستان

در فصل تابستان در صورتی که تهویه و سیستم های خنک‌کننده خوبی در خانه وجود نداشته باشد، محیط خانه گرم خواهد بود. در چنین شرایطی بهتر است که آبیاری زاموفیلیا در فصل تابستان، یک بار در هفته صورت پذیرد. با این حال،  همچنان بررسی میزان خشکی خاک قبل از آبیاری بهترین روش تعیین زمان آبیاری زاموفیلیا است.

اسپری کردن آب بر روی گیاه زاموفیلیا

نحوه ی آبیاری زاموفیلیا

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، قبل از آبیاری مجدد گیاهان زاموفیلیا، بهتر است که خاک گلدان خشک باشد. اگر خاک همچنان مرطوب باشد، و شما آبیاری را انجام دهید، احتمال پوسیدگی ریشه گیاه زاموفیلیا افزایش پیدا می‌کند. با توجه به اهمیت این موضوع لازم است که قبل از آبیاری گیاه زاموفیلیا، میزان رطوبت موجود در خاک گلدان را اندازه‌گیری نمایید.

روش های بسیار ساده‌ای برای تعیین سطح رطوبت خاک وجود دارد. برای آزمایش میزان رطوبت خاک می‌توانید یکی از روش های زیر را امتحان کنید:

  1. ته گلدان را به دقت بررسی نمایید و با دست خاک کف آن را لمس کنید. اگر خاک هنوز مرطوب باشد نیازی به آبیاری نیست.
  2. یک تیکه چوب را بردارید و در خاک فرو ببرید. سپس چوب را از داخل خاک بیرون بکشید. اگر چوب تقریباً تمیز بیرون آمد به معنی خشک بودن خاک گلدان است. در این حالت باید نسبت به آبیاری زاموفیلیا اقدام نمایید.
  3. می‌توانید رطوبت خاک را با استفاده از رطوبت‌ سنج آزمایش کنید. تنها زمانی گیاه خود را آبیاری کنید که رطوبت ‌سنج خشکی خاک را نشان دهد. معمولاً اگر عدد نشان داده شده توسط رطوبت سنج بین 1 الی 3 باشد، یعنی خاک خشک است و اگر بین 4 الی 7 باشد، یعنی خاک مرطوب است.
  4. آزمون انگشت: برای تشخیص مرطوب یا خشک بودن خاک، بیش از نیمی از انگشت خود را داخل خاک قرار دهید. اگر بعد از برداشتن آن خاک روی انگشتتان باقی بماندو یا خودتان رطوبت خاک را حس کنید، خاک به اندازه کافی مرطوب است و نیازی به آبیاری نیست. اما اگر انگشت شما نسبتاً تمیز بیرون آمد و رطوبتی حس نکردید، به این معنی است که خاک خشک است و زمان آبیاری گیاه زاموفیلیا فرا رسیده است.

گیاه زاموفیلیا در کنار پنجره

روش های آبیاری زاموفیلیا

دو روش برای آبیاری این گیاهان وجود دارد. بهترین روش آبیاری زاموفیلیا، روشی است که مناسب شرایط شما باشد.

1) روش آبیاری از بالا

  • به کمک یک آبپاش، گیاه را از روی سطح خاک آبیاری نمائید.
  • آبیاری را تا زمانی ادامه دهید، که آب از زیر گلدان خارج شود.
  • حتماً پس از آبیاری، آب موجود در کف گلدان و زیر گلدان را خالی کنید.

نحوه ی آبیاری زاموفیلیا از بالا

2) روش آبیاری از کف

  • یک سینی گود انتخاب کنید و درون آن را از آب پُر کنید.
  • گلدان را درون این سینی قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که آب سینی در تماس با خاک باشد.
  • حدود 20 الی 30 دقیقه صبر کنید.
  • خاک گلدان را بررسی کنید تا مشخص شود که آیا به اندازه کافی آب جذب کرده است یا خیر؟ اگر آب مورد نیاز جذب شده بود، آب اضافی را از سینی خالی کنید
  • اگر تمام آب موجود در داخل سینی توسط گیاه جذب و سینی خشک شد، دوباره مقداری آب درون سینی بریزید و 20 دقیقه دیگر صبر کنید تا خاک گلدان آب جدید را جذب نماید.
  • در انتها آب اضافی را از سینی گلدان خالی کنید.

توجه: در روش آبیاری از کف،  املاح و سایر مواد معدنی اضافی خاک شسته نمی‌شوند. بنابراین، اگر می‌خواهید این روش را برای آبیاری گیاه خود انتخاب کرده‌اید، حتماً هر از گاهی گیاه را از بالا نیز آبیاری کنید.

برگ های گیاه زاموفیلیا

علائم کم آبی و آبیاری بیش از حد گیاه زاموفیلیا

جدا از بحث سنجش رطوبت خاک، با بروز نشانه هایی در گیاه زاموفیلیا می‌توان متوجه زمان مناسب آبیاری زاموفیلیا شد. برای دانستن زمان آبیاری زاموفیلیا باید مراقب علائم زیر باشیم:

علائم کم آبی زاموفیلیا

  • قهوه ای شدن و پژمرده شدن نوک برگ ها: این حالت نشان می‌دهد که رطوبت کافی وجود ندارد. به محض مشاهده چنین شرایطی باید نسبت به آبیاری گیاه اقدام نمود.
  • خم شدن برگ ها: در شرایط کم آبی، از آنجایی که گیاه انرژی لازم برای حفظ ساختار خود را ندارد، با از دست دادن رطوبت برگ ها را به سمت پایین خم می‌شوند. به محض مشاهده چنین شرایطی باید نسبت به آبیاری گیاه اقدام نمود.
  • دمبرگ های چروکیده: ساقه های نگهدارنده برگ ها را دمبرگ می‌نامند. وقتی دمبرگ های زاموفیلیا چروک به نظر می‌رسند، نشان می‌دهد که دیگر آب کافی برای حفظ سلامت خود دریافت نمی‌کنند و گیاه زاموفیلیا نیاز به آبیاری دارد.

اصول آبیاری زاموفیلیا

علائم آبیاری بیش از حد گیاه زاموفیلیا

  • برگ های زرد: زرد شدن شاخ و برگ نشان می‌دهد که ریشه ها در اثر حضور آب اضافی غرق شده‌اند. این پدیده با پوسیدگی ریشه ایجاد می‌شود که جریان مواد مغذی به برگ ها را مسدود می‌کند.
  • بوی نامطبوع: آبیاری بیش از حد می‌تواند ریشه ها را از بین ببرد، که منجر به بوی بد خاک می‌شود. وجود بوی نامطبوع، نشانه ناسالم بودن ریشه های گیاه شما است.
  • افتادگی گیاهان: رطوبت بیش از حد علاوه بر تخریب ریشه، می‌تواند باعث از بین رفتن ساقه اصلی یا ریزوم های گیاه شود. هنگامی که آنها از بین می‌روند، گیاه ناپایدار می‌شود و سقوط می‌کند.

منبع:

این مقاله برگرفته از مقاله انگلیسی زیبان  << How often to water ZZ plants>> است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا