کودهای شیمیایی بدون شک نقش گسترده در بخش کشاورزی دارند، در این بین کود اوره فسفات از جمله پرمصرفترین کود شیمیایی برای درخت پسته است که جهت افزایش کیفیت محصول با تامین نیتروژن و فسفر مورد نیاز درخت و تعادل ph خاک، مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض استفاده از کود اوره فسفات
به گفته ی کارشناسان شرکت آرزوی بهار کود اوره فسفات در کنار مزایای بسیاری که برای درخت پسته دارد، میتواند شامل برخی عوارض جانبی نیز باشد متاسفانه این کود شیمیای مضرات زیادی نیز با خود به همراه دارد، که شامل موارد زیر می شود:
1_ آلودگی آبهای زیرزمینی
اگر کود اوره فسفات به درستی و با مقدار مناسب استفاده نشود، ممکن است به دلیل داشتن فسفر، موجب آلودگی آبهای زیرزمینی شود.
2_ عدم تعادل در رشد مناسب درخت
کود اوره فسفات در صورت استفاده بیشازحد و نامناسب، موجب آسیب به ریشهها، شاخهها و ساقههای گیاه میشود و در عملکرد مطلوب آنها تاثیر منفی خواهد داشت.
3_ کاهش رنگدانههای محصول
یکی از عوارض کود اوره فسفات برای پسته، کاهش رنگدانههای دانه پسته است که موجب عدم فروش مناسب از نظر بازار پسندی و زیبایی ظاهری محصول میشود.
4_ کاهش تعادل بیولوژکی خاک
استفاده بیشازحد و بدون زمانبندی استاندارد کود اوره فسفات میتواند تعادل بیولوژیکی خاک را از بین ببرد. افزایش غلظت کود اوره فسفات در خاک، میزان مواد آلی خاک را کاهش داده که در نتیجه باعث کاهش میکروارگانسیمهای مفید آن نیز میشود.
مزایای استفاده از کود اوره فسفات برای پسته
کود اوره فسفات با داشتن مواد آلی مثل فسفر و نیتروژن نقش مهمی در بهبود رشد و کیفیت محصول درخت پسته ایفا میکند. در مجموع از جمله فواید استفاده از کود اوره فسفات برای پسته به شرح زیر است:
1_ پاک سازی
کود اوره فسفات میتواند برای پاکسازی مسیرهای آبیاری که از انواع لوله و نازلها مخصوص آبیاری تشکیل شدهاند، اثر ویژهای داشته باشد. این موضوع در سیستم آبیاری قطرهای اهمیت بالایی دارد.
2_ رشد سریع ریشه
از مهمترین فواید کود اوره فسفات برای پسته کمک به رشد ریشه است. تقویت و تحریک ریشه با این کود باعث میشود جذب آب و مواد معدنی افزایش یابد که تاثیر بالایی در سلامت و به نوعی کمیت و کیفیت محصول خواهد داشت.
3_ باردهی بیشتر گل و دانه
فسفر نقش بالایی در پروسه گلدهی و دانهدهی درخت دارد. مصرف کود اوره فسفات برای درخت پسته موجب افزایش گلدهی و در نتیجه افزایش دانه (محصول) هم از نظر کمی و هم از حیث کیفی میشود.
4_ ضخیم شدن شاخه ها
کود اوره فسفات حاوی نیتروژن است که در تقویت شاخه و ساقههای درخت کمککننده است. طبیعتاً درختانی با ساقه و شاخه قویتر در برابر عوامل مخرب بیرونی مقاومت بیشتری خواهند داشت که در بهبود باردهی نیز بیتاثیر نخواهد بود.
5_ مقاومت در برابر بیماری
کود اوره فسفات برای پسته با تامین نیتروژن و فسفر مورد نیاز درخت، موجب افزایش مقاومت کلی آن در برابر انواع بیماریها و عوامل مخرب زیست محیطی میشود.
6_ حلالیت بالای اوره فسفات
کود اوره فسفات حلالیت بالایی در آب دارد. این موضوع باعث میشود مواد آلی موجود در کود به سرعت در آب حل شده و توسط ریشه درخت جذب شود که به نوعی فرآیند انتقال سریع آن به بخشهای مختلف گیاه نیز جهت عملکرد بهتر افزایش پیدا میکند. برخی از کودها حلالیت پایینی دارند که در این صورت، مواد مغذی قابلیت جذب کمی خواهند داشت و احتمال دارد به طور کامل توسط درخت یا گیاه جذب نشوند.
7_ تاثیر فوق العاده بر درخت
کود اوره فسفات تأثیر فوقالعاده در زمانهایی دارد که درخت یا گیاه به مقدار فسفر بالایی نیاز دارد. این زمانها ممکن است شامل زمان رشد و ریشهزایی اولیه درخت در فصل رشد باشد.
بهترین فرم استفاده از کود اوره فسفات برای پسته
همان طور که اشاره کردیم از جمله ویژگیهای منحربفرد این کود، میزان حلالیت بالای آن در آب است که باعث عدم انسداد لولهها و نازلها و در نتیجه توزیع یکسان و یکنواخت مواد مغذی به گیاه میشود.
به طور کلی با توجه به انحلال بالای کود اوره فسفات، بهترین فرم استفاده از آن برای درخت پسته به شکل محلول همراه با آبیاری است.
بهترین زمان استفاده کود اوره فسفات
برای باغداران پسته، مشخص کردن زمان دقیق و مناسب جهت استفاده از کود اوره فسفات بسیار حائز اهمیت است. به طور معمول باغداران از کود اوره فسفات در اولین آب استارت خود استفاده میکنند. مناسبترین زمان مصرف کود اوره فسفات برای پسته در ماههای فروردین و اسفند است. برای افزایش عملکرد کود، بهتر است در آخرین آبیاری درخت که معمولاً قبل از بیداری درخت انجام میشود از آن استفاده شود.
شایان ذکر است، در شرایط آب و هوایی گرم و خشک، جهت محافظت گیاه در برابر تنشهای آب و هوایی باید از کود اوره فسفات بیشتری استفاده شود.
میزان مصرف درست
بهطورکلی برای هر هکتار زمین پسته حدود ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره فسفات استفاده میشود. اما برای تعیین میزان دقیق مصرف کود اوره فسفات برای پسته، باید عوامل بسیاری چون وضعیت خاک و میزان نیاز گیاه (از نظر سن، میزان باردهی و حجم درختچه) مورد بررسی قرار گیرد:
- وضعیت خاک: با تست وضعیت خاک و بررسی میزان فسفر و نیتروژن آن به طور کامل مشخص میشود که آیا به کود اوره فسفات به مقدار کم نیاز است یا به مقدار بالاتر.
- میران نیاز گیاه: معمولاً درختچههای پسته به مقادیر بالاتری از عناصر نیتروژن و فسفر نیاز دارند. اما تعیین مقدار دقیق مصرف کود به سن و میزان باردهی درختچه وابسته است. به عنوان مثال درختچههایی با باردهی بالا به کود اوره فسفات بیشتری نیاز خواهند داشت.
علائم كمبود ازت در درختان پسته
کمبود ازت در درختان پسته همواره با علائمی برای آنها همراه خواهد بود. در صورت کمبود ازت (نیتروژن) در درختان پسته، برگهای درخت زرد و پیر شده و به نوعی رشد گیاه نیز کاهش پیدا میکند. شاخههای جوان رشد کندی خواهد داشت و به صورت نازک باقی میمانند. رشد تنه درخت به صورت قطری کاهش مییابد و همچنین جوانههای گل پسته به رشد کامل نرسیده و مدتی بعد از جوانه زدن ریزش پیدا میکنند.
نکات مهم در استفاده از کود اوره برای درخت پسته
از جمله نکات مهم در استفاده از کود اوره برای درخت پسته این است که جهت کاهش و به نوعی جلوگیری از عوارض استفاده از آن، حتما از دستورالعملهایی که توسط تولیدکننده کود تدوین شده است، پیروی کنید. همچنین از مشاورههای متخصصان کشاورزی جهت استفاده از میزان مناسب از کود اوره فسفات با توجه به نیاز گیاه و وضعیت خاک بهره بگیرید.
برای باغداران پسته، مشخص کردن زمان دقیق و مناسب جهت استفاده از کود اوره فسفات بسیار حائز اهمیت است. به طور معمول باغداران از کود اوره فسفات در اولین آب استارت خود استفاده میکنند. مناسبترین زمان مصرف کود اوره فسفات برای پسته در ماههای فروردین و اسفند است. برای افزایش عملکرد کود، بهتر است در آخرین آبیاری درخت که معمولاً قبل از بیداری درخت انجام میشود از آن استفاده شود.
شایان ذکر است، در شرایط آب و هوایی گرم و خشک، جهت محافظت گیاه در برابر تنشهای آب و هوایی باید از کود اوره فسفات بیشتری استفاده شود.