چگونه اعتماد به نفس کودک را بالا ببریم؟

11 روش مؤثر برای افزایش اعتماد به نفس کودکان: راهنمای جامع والدین

اعتماد به نفس، یکی از مهمترین ویژگی‌هایی است که موفقیت کودکان در زندگی می‌شود. کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند، بیشتر ریسک می‌کنند، اهداف بزرگتری برای خود تعیین می‌کنند و در مواجهه با چالش‌ها، انعطاف‌پذیری بیشتری از خود نشان می‌دهند. در واقع، اعتماد به نفس به کودکان این امکان را می‌دهد که چیزهای جدید را امتحان کنند و اگر در ابتدا موفق نشدند، دوباره تلاش کنند [1]. والدین نقش مهمی در شکل‌گیری و بالا بردن اعتماد به نفس کودکان دارند. با توجه به اهمیت بالای موضوع اعتماد به نفس کودکان، سوالی که مطرح می‌شود آن است که چگونه والدین می‌‌توانند اعتماد به نفس کودکانشان را بالا ببرند؟ به منظور پاسخ به این پرسش، در این مقاله به بررسی راهکارهای کلیدی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان می‌پردازیم.

فهرست مطالب

توجه : اگر به موضوع این مقاله علاقه‌مند هستید، به شما پیشنهاد می‌کنیم مقالات انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان و بازی های کودکانه و اهمیت بازی را نیز مطالعه نمایید.

راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

یادگیری مهارت های جدید

یادگیری مهارت‌های جدید، یکی از مهمترین عوامل در افزایش اعتماد به نفس کودکان است. وقتی کودکان مهارت جدیدی را یاد می‌گیرند، احساس شایستگی و موفقیت می‌کنند. به عنوان مثال، برای یک کودک نوپا، یادگیری نگه داشتن فنجان یا برداشتن اولین قدم‌ها، حس فهم و لذت را در او ایجاد می‌کند. با بزرگ‌تر شدن کودکان، یادگیری مواردی مانند لباس پوشیدن، خواندن، نوشتن یا دوچرخه‌سواری، فرصت‌هایی برای رشد اعتماد به نفس آنها ایجاد می‌کند.

به منظور یادگری مهارت جدید توسط کودک، ابتدا آن مهارت را به او آموزش دهید و سپس به او کمک کنید تا آن کار را انجام دهد. در مرحله بعد، اجازه دهید کودک خودش به تنهایی کارها را انجام دهد، حتی اگر اشتباه کند. این بخش مهمی از رشد اعتماد به نفس است. باید مطمئن شوید که فرزندتان فرصت کافی برای یادگیری، تلاش برای انجام آن کار و در نهایت احساس غرور از موفقیت در انجام کار را داشته باشد. او را تشویق کنید که همیشه بهترین خودش باشد، اما توضیح دهید که نباید کامل باشد. هیچ‌کس کامل نیست [2].

ایجاد اعتماد به نفس در کودک

با قدردانی از تلاش ‌های کودکان، به آنها انگیزه دهید

به جای اینکه فقط به نتایج کارهای فرزندتان توجه کنید (مانند گرفتن نمره ۲۰)، از تلاش‌های او قدردانی کنید و به جای تحسین ویژگی‌های او (مانند باهوش یا ورزشکار بودن)، او را به خاطر تلاش، پیشرفت و نگرشش تشویق کنید. به عنوان مثال، به جای اینکه فقط به او بگویید “آفرین که نمره بیست گرفتی”، به او بگویید “من از تلاشت برای مطالعه خیلی خوشحالم” یا “تو در این آزمون‌های املا بهتر شده‌ای” یا “من به خاطر تمرین پیانو به تو افتخار می‌کنم – تو واقعاً پشتکار خوبی داری. با این نوع تشویق، کودکان برای انجام کارها و حرکت به سمت اهدافشان بیشتر تلاش  کرده و در نتیجه موفقیت های بیشتری کسب ‌کنند.

تخفیف ویژه دوره باغبانی کودک و نوجوان

شما می‌توانید تا ساعت 24 امشب، دوره جامع باغبانی کودک و نوجوان  را با 20 درصد تخفیف تهیه نمایید.        

کد تخفیف : web251  

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با دوره باغبانی کودک و نوجوان، از طریق شماره تلفن 77630589-021 و یا واتس اپ، با ما در تماس باشید.

ابلته باید در نظر داشت که تشویق ها به نحوی نباشد که حاصل از هیچ‌گونه موفقیتی نباشد. چرا که در این صورت واقعی به نظر نمی‌آیند. به عنوان مثال، اگر به کودکتان بگویید که در بازی فوق‌العاده بوده است، در حالی که خیلی شعیف عمل کرده است، می‌تواند پوچ و غیرواقعی به نظر برسد. در عوض، می‌توانید بگویید: “حتی اگر این بهترین بازی تو نبود، من به خاطر اینکه تسلیم نشدی به تو افتخار می‌کنم و مطمئنم که فردا خوب عمل خواهی کرد.” این نوع تشویق، به کودک شما کمک می‌کند تا به ارزش تلاش و پشتکار خود پی ببرد و باور کند که با تلاش بیشتر می‌تواند به اهدافش در زندگی دست یابد. این باور، نقش مهمی در افزایش اعتماد به نفس او دارد. به یاد داشته باشید که تشویق باید صادقانه باشد و با رفتار و عملکرد کودک شما همخوانی داشته باشد[2 ,3].

بالابردن اعتماد به نفس کودک

الگوی خوبی برای فرزندانتان باشید

کودکان، رفتار والدین خود را الگو قرار می‌دهند. اگر شما فردی با اعتماد به نفس بوده و در مواجهه با چالش‌ها مثبت نگر باشید، فرزندانتان نیز این ویژگی‌ها را از شما یاد می‌گیرند. وقتی شما برای انجام کارهای روزمره (مانند پختن غذا یا شستن ظروف) تلاش می‌کنید، الگوی خوبی برای فرزندتان هستید. فرزند شما یاد می‌گیرد که برای انجام تکالیف، جمع کردن اسباب‌ بازی ‌ها یا مرتب کردن تخت خوابش تلاش کند.

والدین باید از لحاظ نوع نگرش به زندگی نیز برای کودکانشان الگو باشند. وقتی شما کارها را بدون غرغر یا شکایت انجام می‌دهید، به فرزندتان یاد می‌دهید که همین گونه رفتار کنند. وقتی از عجله کردن در کارها خودداری می‌کنید و به درست انجام شدن کارها افتخار می‌کنید، فرزندتان نیز یاد می‌گیرد که این گونه رفتار کند [2].

از انتقاد بیش از حد خودداری کنید

انتقاد بیش از حد، می‌تواند اعتماد به نفس کودک را تضعیف کند. پیام‌هایی که کودکان از دیگران درباره خود می‌شنوند، اغلب بر احساس آنها نسبت به خودشان تأثیر می‌گذارد. کلمات تند یا جملات منفی مانند تنبل خطاب کردن یک کودک،  نه تنها به او پانگیزه‌ای نمی‌دهد و می‌تواند به اعتماد به نفسش آسیب بزند. سعی کنید انتقادهایتان سازنده باشد و به جای تمرکز بر نقاط ضعف، بر نقاط قوت فرزندانتان تمرکز کنید. رفتار کودکان را باید با صبر و کم کم اصلاح نمود. روی کاری که می‌خواهند دفعه بعد انجام دهند تمرکز کنید. در صورت نیاز، به آنها  نحوه صحیح انجام دادن کار را نشان دهید [2].

اعتماد به نفس کودکان

به چالش کشیدن باورهای منفی

وقتی متوجه می‌شوید که فرزندتان خود یا توانایی‌هایش را تحقیر می‌کند، باید با آو صحبت کنید و توضیح دهید که شما او را اینگونه نمی‌بینید. سپس مثال‌های مشخصی از اینکه او را چگونه می‌بینید ارائه دهید. به عنوان مثال، می‌توانید بگویید: “من شنیدم که احساس می‌کنی در مدرسه در هیچ چیزی خوب نیستی. اما من اصلاً با تو موافق نیستم. چرا فکر می کنی در هیچ کاری خوب نیستی؟ یادت نیست دیروز چقدر خواهر کوچکت در انجام تکالیفش کمک کردی؟ من که نمی تونستم تو نوشتن اون تکالیف کمکش کنم چون اصلا بلد نیستم، اما تو خیلی خوبی بودی.”[4].

افزایش اعتماد به نفس کودک

به فرزندتان کمک کنید تا با دیگران ارتباط برقرار کند

مهارت‌های اجتماعی خوب، نقش مهمی در افزایش اعتماد به نفس کودکان دارند. به فرزندتان کمک کنید تا با دیگران ارتباط برقرار کند، دوست پیدا کند و در فعالیت‌های گروهی شرکت کند. به فرزندتان بیاموزید که بهترین دوستان کسانی هستند که با او به خوبی رفتار می‌کنند و با گفتار و کردارشان او را بالا می‌برند. کودکان باید از افرادی که دیگران را تخریب می‌کنند، باید به جای این کار، دوستانی را انتخاب کنند که خودشان را همان طوری که هستند بپذیرند و بهشون کمک کنند حس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند[2].

فعالیت گروهی با کودکان

ایجاد حس تعلق در کودکان

احساس تعلق به یک گروه یا جامعه، به کودکان کمک می‌کند تا هویت خود را بهتر بشناسند و احساس امنیت و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند. برای ایجاد حس تعلق در فرزندتان، می‌توانید عکس‌ها و داستان‌های خانوادگی را با او به اشتراک بگذارید، او را  به شرکت در گروه‌ها و فعالیت‌های اجتماعی تشویق کنید، در جشنواره‌های محلی شرکت کنید و مراسم و آداب و رسوم خانوادگی ایجاد کنید[5].

به کودکانتان مسئولیت بدهید

دادن مسئولیت به کودکان، به آنها کمک می‌کند تا احساس مهم بودن و مفید بودن کنند. به عنوان مثال، می‌توانید از فرزندتان بخواهید که در کارهای خانه به شما کمک کند یا از او بخواهید که از خواهر یا برادر کوچکترش مراقبت کند. به فرزندتان اجازه دهید از بین گزینه‌های ایمن و مناسب سنش، خودش به تنهایی تصمیم بگیرد. به عنوان مثال خودش تصمیم بگیرد که با کدام اسباب‌بازی بازی کند یا اینکه هنگام  خوردن صبحانه، خودش انتخاب کند که مربا یا پنیر یا هر چیز دیگری که دوست دارد را روی نان بمالد.

این کارها به کودکان نوپا حس کنترل هیجان‌انگیزی می‌دهد که به رشد اعتماد به نفس آنها کمک شایانی می‌کند. به کودکانتان فرصت دهید تا گاهی “نه” بگویند. کودکان نوپا باید خود را ابراز کنند و یاد بگیرند که هر تصمیمی در زندگی پیامدهایی دارد. به عنوان مثال، اگر فرزندتان وقتی از او می‌پرسید که آیا غذا می‌خواهد، می‌گوید “نه”، اشکالی ندارد. کمی گرسنه ماندن به او آسیبی نمی‌رساند[1].

مسئولیت دادن به کودکان

به فرزندتان اجازه اشتباه کردن دهید

اشتباه کردن، بخشی از فرآیند یادگیری است. به فرزندانتان اجازه دهید تا اشتباه کنند و از اشتباهاتشان درس بگیرند. به آنها بگویید که اشتباه کردن به معنی شکست خوردن نیست و آنها همیشه می‌تواند دوباره تلاش کنند[6].

به کودکانتان کمک کنید تا علاقه‌مندی ‌هایشان را پیدا کنند

وقتی کودکان علاقه‌مندی ‌هایشان را پیدا می‌کنند و در آنها فعالیت می‌کنند، احساس شادی و رضایت بیشتری می‌کنند و این موضوع به افزایش اعتماد به نفس آنها کمک می‌کند[6].

باغبانی با کودکان و افزایش اعتماد به نفس

با کودکانتان باغبانی و کشاورزی کنید

باغبانی، یکی از فعالیت‌هایی است که می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس در کودکان کمک کند. وقتی کودکان گیاهی را می‌کارند، از آن مراقبت می‌کنند و رشد و گل دادن گیاهانشان را می‌بینند، احساس موفقیت و رضایت می‌کنند. باغبانی همچنین به کودکان کمک می‌کند تا با طبیعت ارتباط برقرار کنند و مسئولیت‌پذیری را یاد بگیرند. باغبانی کودکان، یک فعالیت آرامش‌بخش طبیعی برای کودکان است و فرصت‌هایی برای کار گروهی، ایجاد دوستی و افزایش اعتماد به نفس فراهم می‌کند[7,8].

راستی می دونستی که باغبونی یکی از بهترین روش‌ها برای علاقه‌مند کردن بچه‌ها به میوه‌‌ و سبزیجاته؟ اگر میخوای بچه‌هات رو به مصرف غذاهای سالم تشویق کنی، حتما باغبونی رو با اونا تمرین کن. تازه باغبونی باعث افزایش صبر، اعتماد به نفس و مسئولیت‌پذیری بچه ها هم میشه😋

 حالا که اینقدر باغبونی خوبه🥰، یادت نره به فروشگاهمون هم سر بزنیا😉. تو فروشگاه مریان، هر چیزی که برای یادگیری و انجام باغبانی کودک و نوجوان نیاز داری رو می‌تونی پیدا کنی 😍

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید